body A krémkeverés alapjai - emulziók - Filemon's Cream Filemons Cream

A krémkeverés alapjai - emulziók




Víz és olaj emulziója

A legtöbb krém és testápoló egyfajta emulzió. Maga az emulzió pedig víz és olaj stabil keveréke. Hogy ez a stabilitás létrejöjjön szükségünk van valamilyen emulgeáló anyagra. 
A víz és olaj emulzióknál mindig szükséges tartósítószer használata, mert a vizes készítmények hajlamosak a mikrobakteriális szennyeződésre, ezáltal könnyebben megromlanak. Először megrémített, hogy tartósítószert kell tennem a testápolóimba és arckrémeimbe, de rájöttem, hogy sok természetes, és bio kozmetikumokba is engedélyezett, egyáltalán nem káros tartósítószer is létezik a piacon.

Mely kozmetikai termékek emulziók?

Emulziók például a testápoló tejek és vajak, arckrémek, hajbalzsamok, kéz- és lábábolók, arctisztitók és frissítők.

Az emulziók összetevői

1, Zsíros (olajos) fázis : növényi vajak és olajok
2, Emulgeáló szer
3, Vizes fázis : desztillált víz, vagy szénsavmentes ásványvíz, virágvizek, glicerin és glicerines növényi kivonatok
3, Végső (hideg) fázis: hatóanyagok (pl. hialuron, kollagén, Q10, vitaminok) és hőérzékeny összetevők (illatosítók, illóolajok és tartósítók)

Emulzió készítés folyamata

Amire szükségünk lesz:
mérőeszközök (mérleg, mérőpoharak, adagoló kanalak)
hőálló főzőpohár
hőmérő

1, Előkészítés
Fontos, hogy a munkalap, az eszközök, és a kiválasztott tárolóedény is legyen fertőtlenítve. A higénia nagyon fontos kozmetikumaink készítésekor, ezt mindig tartsuk szem előtt!
Készítsük ki a szükséges alapanyagokat is, így minden a kezünk ügyében lesz.

2, Mérés
Mérjük ki először a zsíros majd a vizes fázis összetevőit két külön főzőpohárba. Legyünk precízek!

3, Melegítés
A két fázist egyszerre helyezzük a vízfürdőbe és mindkettőt 70 fokig melegítjük, miközben időnként megkeverjük őket. Előfordul olyan is, hogy a recept nem írja elő a hőfokot. Ebben az esetben addig melegítsük, amíg a zsíros összetevők elolvadnak. Nagyon fontos, hogy mindkét fázis egyforma hőmérsékletű legyen!

4, Emulgeálás
Az edénykéinket levesszük a tűzről.
Általában a vizes fázist adjuk az olajokhoz. Ritkán, de előfodulhat, hogy receptjeimben más eljárást és más emulgeálót használok, melyeknél az olajat adjuk a vízhez. 
Használjunk kézi mixert vagy habverőt a vegyítéshez. 3-4 percnyi keverés általában elegendő, hogy az emulgeálás megfelelő legyen.
Ezután a pohárkát helyezzük hideg vízbe és addig folytassuk a keverést, amíg kézmelegre hűl a krém. 

5, Végső fázis
Ha már kézmeleg a krémünk, akkor adhatjuk hozzá a "hideg fázis" alapanyagait. Ezeket egyenként adagoljuk és mindig alaposan dolgozzuk, keverjük el a krémben! Különösen ügyeljünk a tartósítószer emulgeálására. 
A végső fázis kevergetési folyamata addig tartson, amíg már majdnem szilárdra vagy a kellő állagúra hűl a krémünk. Előfordulhat, hogy ilyenkor még folyékonyabb a krém, de ne aggódjunk, 24 órányi pihenés után el fogja érni a megfelelő állagot.

6, Adagolás
A kész krémet a kívánt tárolóba adagoljuk és felcímkézzük. Ha ajándékba adjuk, mindig tüntessük fel a készítés és lejárat dátumát, valamint az összetevőket.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Flickr Images